11 Ιουνίου 2017

Βαρνάβας, το δικό μας χωριό...


«Ο Βαρνάβας είναι ένα ημιορεινό χωριό της Αττικής (υψόμετρο 613μ.) που βρίσκεται 35 χλμ βόρεια της Αθήνας και υπάγεται στο Δήμα Μαραθώνα.
Την αρχαιότητα στην περιοχή του Βαρνάβα βρισκόταν ο Δήμος Τιθράς. Ανήκε στην Αιγηίδα Φυλή και η ονομασία του προερχόταν από τον Τίθρα, έναν από τους 100 επώνυμους Αττικούς ήρωες. Οι τραχείς Τιθράσιοι διακρίνονταν για τις πολεμικές αρετές τους. Μαζί με τους άλλους κατοίκους της Βόρειας Αττικής ονομάζονταν Διάκριοι.
Ο Βαρνάβας απέκτησε τη σημερινή του ονομασία από τον ομώνυμο Βυζαντινό τοπικό γαιοκτήμονα. Γύρω στο 1420 ο δούκας της Αθήνας εποικίζει την περιοχή με Αρβανίτες για να προστατεύσει τη βόρεια πλευρά της Αττικής από τους Βενετούς της Ευβοίας. 

Οι νέοι μαχητικοί έποικοι έδωσαν καινούργια δυναμική στο ντόπιο στοιχείο και η, κατά φάρες, αυστηρή πατριαρχική τους συγκρότηση ήταν ο λόγος που επιβίωσαν και επικράτησαν οριστικά στην περιοχή.
Σήμερα ο Βαρνάβας αναπτύσσεται οικιστικά με γρήγορο ρυθμό και με τον ερχομό των νέων κατοίκων η κοινωνική σύνθεση έχει διαφοροποιηθεί.
Αυτός που θα επισκεφθεί το Βαρνάβα, θα απολαύσει το πράσινο,

τις πηγές, τις ρεματιές με τα πλατάνια

και τη γραφική παραλία στο νότιο Ευβοϊκό.

Επίσης θα εντυπωσιασθεί από τους δύο πύργους,

το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου,

τις μικρές βυζαντινές εκκλησίες του Αγ. Γεωργίου και της Αγ. Παρασκευής,


καθώς και από τα επτά ξωκλήσια και τα μοναστήρια.
Η τοποθεσία και το υψόμετρο εξασφαλίζουν στο Βαρνάβα ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες και η απόσταση από την Αθήνα του δίνει τη δυνατότητα να βρίσκεται μακριά από το πολύβουο αστικό κέντρο, αλλά και συνάμα κοντά στα θέλγητρα της πρωτεύουσας."



Σημαντικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στον Βαρνάβα είναι το πανηγύρι του χωριού στις 29 Ιουνίου (εορτή των Αποστόλων Πέτρου & Παύλου), η μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ – «…ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ» που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου στην Παραλία Βαρνάβα και ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ κάθε Σεπτέμβρη. Πλήθος άλλων εκδηλώσεων πραγματοποιούνται καθ’ όλη την διάρκεια του έτους από την Κοινότητα και τους μαζικούς φορείς (ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ, ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ). Στο Βαρνάβα λειτουργούν το Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου, με τη μεγαλύτερη συλλογή παραδοσιακού και κεντημένου ψωμιού στην Ευρώπη και το Διαδραστικό Αγροτικό Λαογραφικό Μουσείο με χιλιάδες εκθέματα από την παράδοση του χωριού.

Το 1921 στον Βαρνάβα γεννήθηκε ο Ευάγγελος Σκουβαράς πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Διδασκαλείου Μέσης Εκπαιδεύσεως, συγγραφέας πολλών Βιβλίων («Τα δυσετυμολόγητα του Ιστορικού λεξικού της Νέας Ελληνικής της Ακαδημίας Αθηνών»,«Άνθιμος Ολυμπιώτης»,«Χρονικό της Συκής»,«Το παλιότερο αρματολίκι του Πηλίου κι οι Αρβανίτες στη Θεσσαλομαγνησία, 1750-1790»,«Στηλιτευτικά Κείμενα του 18ου αιώνος – Κατά των Αναβαπτιστών»,«Πηλιορείτικα Α΄»,«Πηλιορείτικα Β΄»).

Πηγές:
Κείμενο του κ. Σπύρου Π. Κατσίκη - προλογικό σημείωμα για το Βαρνάβα από το βιβλίο "Οικογενειακοί Δεσμοί και κοινότητα (2006)"
blogs:

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου