2 Ιουνίου 2017

Γαλήνη το Σπίτι Δροσίνη στον Ωρωπό 1931

"Γύρω στα 1880 ο Ανδρέας Συγγρός αγόρασε μεγάλες εκτάσεις δασών από το Τατόι μέχρι τον Ωρωπό. Όταν πέθανε, οι εκτάσεις αυτές πέρασαν με τη διαθήκη του στο Αμαλίειον Ορφανοτροφείο. Στη Μικρασιατική καταστροφή, εγκαταστάθηκε εκεί το Εμπειρίκειο Άσυλο. Ο αδελφός του Δροσίνη, Στράτος Δροσίνης, αγόρασε μικρό οικόπεδο από το Αμαλιείο και το 1931 έκτισε μία μονοκατοικία, που την ονόμασε «Γαλήνη» από την ομώνυμη ποιητική Συλλογή του Γεωργίου Δροσίνη.


Ο Ωρωπός είναι πέρασμα των χελιδονιών. Από εκεί ξεκινούν για το μεγάλο ταξίδι τους προς την Ανατολή. Κάποιο μικρό χελιδόνι, που πνίγηκε στα νερά, έδωσε την έμπνευση στον ποιητή, να ονομάσει μια ποιητική του συλλογή: «Φευγάτα Χελιδόνια».
Ο Γ. Δροσίνης πήγαινε συχνά στον Ωρωπό. από το ημερολόγιό του διαβάζουμε:«Ο αδελφός μου κι εγώ, μια Κυριακή, πήγαμε να δούμε την εκκλησία στα Νέα Παλάτια. Την είχαν στολίση με τα εικονίσματα, τους πολυελέους και τα καντήλια, όσα πρόφτασαν να φέρουν από τη ρημαγμένη πατρίδα. Βρήκαμε δύο επιτρόπους της εκκλησίας που μας εξήγησαν κάθε τι αξιόλογο. Μας έδειξαν και μια ξεχωριστή εικόνα, που τα μάτια μου δεν πίστευαν πως ήτον από χέρι Ορθόδοξου Αγιογράφου: η Παρθένος κρατούσε το Χριστό σαν μικρό αδελφάκι της.

Ρώτησα τον επίτροπο:
- «Γιατί δεν κάνετε μια κορνίζα αντάξιά της»;
- «Πού τα χρήματα για μια τέτοια πολυτέλεια.
Tην ημέρα του Πάσχα ο Επίτροπος είρθε να μας ευχηθή στη «Γαλήνη» κρατούσε την εικόνα. Καλύτερα να την πάρετε και να της ταιριάσετε μια κορνίζα της εκλογής σας …
Ακούμπησα την εικόνα στο τζάκι και της άναψα ένα πρόχειρο καντήλι ως τη Τρίτη το πρωΐ που την έφερα στην Αθήνα με το αυτοκίνητο, κρατώντάς την όρθια στα γόνατά μου. Το άλλο πρωΐ εδοκίμασα να την απαλλάξω από την άθλια κορνίζα και τότε παρατήρησα, πως ήτο τόσο σαρακοφαγωμένο το ξύλο που σκορπούσε σε σκόνη κίτρινη σαν θειάφι. Επεριμάζεψα τα αποκόμματά της και τη σκόνη της και τα έκαψα όλα στη θερμάστρα. Επαράγγειλα μια χρυσή πλατειά κορνίζα στα μέτρα της και την παρέδωσα στους Επιτρόπους. Την ίδια μέρα έλαβα από την κοινότητα συγκινητικό ευχαριστήριο»."


Πηγή κειμένου: www.drossinismuseum.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου